Ljeto za pamćenje

Otkrijte kakvo vrijeme očekujemo u nastavku ljeta i početkom jeseni..

Eto nas u drugoj polovici ljeta (klimatološki), a pristigle su i prve analize srpnja koji nas je sve „raspalio“ ekstremnim temperaturama. Pogledat ćemo dakle malo unatrag i malo unaprijed pa da vidimo što smo to doživjeli i što nas čeka.

Državni je hidrometeorološki zavod prikupio i analizirao podatke o srpnju 2015. i rezultati su zapanjujući, odnosno odgovaraju onome što smo doživjeli.

Na karti mjesečnih temperatura glavnih meteoroloških postaja Hrvatske možete vidjeti nešto što nikada prije nije viđeno: cijela Hrvatska je u srpnju bila ekstremno topla!

Sve postaje su imale mjesečnu temperaturu za više od tri stupnja višu od višegodišnjeg prosjeka, a mnoge su imale i više od četiri stupnja iznad prosjeka. Rekorder je Rijeka koja je u srpnju bila 4.6 stupnjeva Celzija toplija od klimatološkog očekivanja.

Analiza oborinskog režima u srpnju 2015. pokazuje znatno manje anomalije. Pokazuje se da je najteža situacija sa sušom bila u Posavini te dijelu Slavonije, a nešto blaža u Gorskom kotaru i Lici te na Jadranu.

Sveukupno, analiza srpnja pokazuje da je ljeto napravilo žestok zamah, a koji je pak bio u skladu s našom najavom danom u svibnju! I naravno, slijedi pitanje: a kako će se ljeto razvijati dalje, odnosno ima li kakvih naznaka o jeseni?

Izgledi vremena za ostatak ljeta i početak jeseni

Pogledajmo dakle što to prognostički modeli izračunavaju za nastavak ljeta te početak jeseni. Što se tiče temperatura, već vidimo i osjećamo da će kolovoz bar djelomično nastaviti u ritmu srpnja.


Na karti očekivanih temperaturnih odstupanja za kolovoz možemo uočiti da će veći dio Hrvatske ponovno biti ekstremno topao i tek malo blaža toplinska odstupanja očekuju područje Jadrana. Najlošija je prognoza za sjeverozapadne dijelove Hrvatske kao i Posavinu gdje će mjesečno odstupanje biti ponovno u području ekstremno toplo!

Pogledamo li rujan uočit ćemo da se situacija ipak bar djelomično popravlja jer iako se očekuju nadprosječno visoke temperature u gotovo cijeloj Hrvatskoj, ipak će to biti osjetno blaže, a samo će na krajnjem sjeveru situacija i dalje biti u području ekstremno toplo. Nasuprot tome, u Dalmaciji će se temperature kretati većinom oko višegodišnjeg prosjeka pa bi tu rujan trebao napokon biti jedan toplinski „normalan“ mjesec.


Promotrimo li prognozu oborine na mjesečnoj razini uočit ćemo da će suša i dalje biti dominantna i to osobito u Podravini i Baranji. I drugi dijelovi Hrvatske će tijekom kolovoza imati manjak oborine, no ipak u nešto manjoj mjeri.


Glede oborina u rujnu, prognoza nije nimalo optimistična pa će se sušno razdoblje nastaviti, što će postati vrlo ozbiljan problem u cijelom ravničarskom dijelu Hrvatske, ali i dijelu Like i Gorskog kotara. Obzirom na sušni kolovoz, a prethodno mjestimice i srpanj, rujanska suša mogla bi se mjestimice zaista pretvoriti u noćnu moru poljoprivrednika.

Na kraju, može se ocijeniti da klimatski događaji u Hrvatskoj već nekoliko godina potvrđuju globalne klimatske promjene, ali i scenarije o pojačanju ekstrema i s njima pratećih problema. Na žalost, opći trend klime je u skladu s izrekom: što dalje to gore!

AdriaWeather

Imajte Jadran na dlanu, uz detaljne vremenske prognoze i servisne informacije.

Preuzmite aplikaciju iz iTunes App Storea Preuzmite aplikaciju iz iTunes App Storea

Lentikularni oblaci - Vrsta oblaka, uglavnom izoliranih, kod kojih elementi podsjećaju na glatke leće ili bademe. Posljedica su valova koji se stvaraju na zavjetrenoj strani planina i... Opširnije!

Opis vjetra Brzina vjetra
čv m/s km/h
Tiho 1 0–0.2 0–1
Lahor 1–3 0.3–1.5 2–5
Povjetarac 4–6 1.6–3.3 6–12
Slab 7–10 3.4–5.4 13–19
Umjeren 11–16 5.5–7.9 20–28
Umjereno jak 17–21 8.0–10.7 29–38
Jak 22–27 10.8–13.8 39–49
Žestok 28–33 13.9–17.1 50–61
Olujan 34–40 17.2–20.7 62–74
Jak olujan 41–47 20.8–24.4 75–87
Orkanski 48–55 24.5–28.4 88–102
Jak orkanski 56–63 28.5–32.6 103–117
Orkan 64–71 32.7–36.9 118–133
Vjerojatnost Opis
0-10% zanemariva je vjerojatnost oborina.
10-30% mala je vjerojatnost kratkotrajnih slabijih oborina koje zahvaćaju pojedine dijelove područja.
30-50% umjerena je vjerojatnost kratkotrajnih slabijih oborina koje zahvaćaju pojedina područja
40-70% velika je vjerojatnost oborina, ali one mogu biti nejednolike po intenzitetu, vremenu trajanja i zahvaćenom području.
60-80% velika je vjerojatnost kontinuiranih oborina koje zahvaćaju šire područje ali ne moraju trajati dulje razdoblje.
80-100% velika je vjerojatnost kontinuiranih oborina koje zahvaćaju šire područje i traju dulje razdoblje.

Ostavi svoje mišljenje

Ostavi svoje mišljenje
Web projekt vrijeme.net konstantno usavršavamo i svaka informacija o tome što ti se sviđa ili ne, nama je od velike pomoći da sustav nastavimo unapređivati i prilagođavati ga tvojim željama.

Stoga, nemoj se suzdržavati, reci nam otvoreno što misliš—ovaj obrazac služi upravo tome.

Design & Technology: Trikoder Powered by Meteo centar