Analiza prodora hladnog zraka u noći utorak na srijedu

Svi ste već upoznati s najavama osjetne promjene vremena koja bi trebala zahvatiti cijelu zemlju tijekom srijede pa idemo malo detaljnije pogledati o čemu se radi...

Vratit ćemo se nekoliko desetaka godina unatrag i pokušati vam kroz ovaj primjer dočarati kako se tada radila prognoza vremena. To je vrijeme prije "džepnih" numeričkih modela koji se danas vrte na svakom malo jačem kućnom računalu i na kojima se danas temelji velika većina internet stranica. Prognoze na tim stranicama su uglavnom neposredni izlaz iz takvih modela i vrlo često u njima nema utjecaja iskustva i znanja prognostičara.

Sve promjene vremena u stvari su posljedica razlika u temperaturi i sadržaju vlage zračne mase koja dolazi nad neko područje u odnosu na onu koja se ranije nalazila nad tim područjem. Granično područje između takve dvije zračne mase različitih karakteristika obično nazivamo atmosferske fronte. Na valovima takvih fronti dolazi do cirkularnog strujanja zraka i stvaranja ciklona, koje obično vežemo uz "ružno" vrijeme. Takva granica nije jednodimenzionalna (kakvu obično viđate na sinoptičkim kartama u obliku nazubljenih linija) već se proteže sve do visina tropopauze (u našim krajevima od 10 do 15 km visine, ovisno o dobu godine). Zato je nama prognostičarima vrlo bitno stvoriti u glavi trodimenzionalnu sliku rasporeda meteoroloških elemenata po visini.

Za ovaj slučaj promotrit ćemo malo detaljnije tri vrste sinoptičkih karata: karte tlaka reduciranog na razinu mora s ucrtanim atmosferskim fronatama, karte rasporeda temperatura na izobarnoj plohi 850 hPa (približno na visini 1500 m) i karte rasporeda relativne vlažnosti na izobarnoj plohi 700 hPa (približno na visini 3000 m). Uz ove, naravno da se upotrebljavaju i ostale karte (izobarne plohe 500 hPa i više), ali zbog duljine teksta ovdje ih nećemo detaljno obrađivati.

Na prizemnim kartama vrlo je lako uočiti kako će u vremenu između ponoći i podneva preko naših krajeva proći vrlo brza hladna fronta. Karakteristika ovakvih brzih prodora su vrlo burni procesi u atmosferi, ljeti jake grmljavinske oluje praćene pijavicama i olujnim vjetrom. Kako će se ova promjena događati u noći i u jesen kada je podloga ipak manje zagrijana nego ljeti, vrlo vjerojatno će izostati ekstremna nevremena, ali pojava jakih grmljavinskih oluja mjestimice na srednjem i južnom Jadranu se ne može u potpunosti isključiti.

Na kartama temperatura na visini 1500 m, možete vidjeti velike razlike u temperaturi dvije zračne mase. Tijekom prodora očekuje se zahlađenje za više od 15 stupnjeva (s +13 na -1 u sjeverozapadnom dijelu zemlje). Atmosferska fronta (granica između dvije zračne mase) nalazi se u području najgušćih izotermi (najveće promjene temperature). U srijedu poslijepodne, fronta će već napustiti naše krajeve i premjestit će se iznad Srbije i Crne Gore. Kako se obično zona naoblake i oborina nalazi iza hladne fronte (kod ovakvih brzih fronti ta je zona širine 100 do 300 km), glavninu oborina u većem dijelu zemlje očekujemo tijekom noći, a tijekom dana uglavnom u istočnim i južnim dijelovima zemlje. Kako će zona oborina (relativna vlažnost na 700 hPa) vezana uz brzi prodor zahvatiti područje srednje i južne Dalmacije tijekom dana i stići nad još uvijek zagrijano more (temperatura mora je oko 22 stupnja), stvaraju se svi uvjeti za pojavu jakih grmljavniskih nevremena koje nismo isključili u prethodnom poglavlju.

Par riječi o snijegu. Promjena će svakako početi s obilnijom kišom u zapadnom dijelu zemlje. Tijekom noći, uz osjetan pad temperature, kiša će vrlo vjerojatno u višem gorju (iznad 600 m visine) prelaziti u susnježicu i snijeg. Kako će fronta relativno brzo napustiti to područje i oborine će brzo prestajati. Veće količine snijega možemo očekivati u višem gorju Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a moguće i na Dinaridima u dalmatinskom zaleđu.

Ono na što svakako valja upozoriti, to je olujna bura na većem dijelu Jadrana. Što se tiče većih gradova u unutrašnjosti, bit će osjetnog zahlađenja. Dojam hladnog vremena dodatno će pojaćavati povremeno umjeren i jak sjeverac pa pripremite topliju odjeću.

Zbog svega navedenog preporučujemo da svakako pratite  naše stranice i službena upozorenja na opasne vremenske pojave koje redovito izdaje Državni hidrometeorološki zavod (nemojte se oslanjati na svu silu amaterskih web i fb stranica), a osobito ako se spremate na put iz unutrašnjosti prema Jadranu ili obratno tijekom srijede.

AdriaWeather

Imajte Jadran na dlanu, uz detaljne vremenske prognoze i servisne informacije.

Preuzmite aplikaciju iz iTunes App Storea Preuzmite aplikaciju iz iTunes App Storea

Kemosfera - Neodređeno definirano područje gornje atmosfere u kojoj se odvijaju fotokemijske reakcije. Obuhvaća vrh stratosfere, cijelu mezosferu, a ponekad i donji dio... Opširnije!

Opis vjetra Brzina vjetra
čv m/s km/h
Tiho 1 0–0.2 0–1
Lahor 1–3 0.3–1.5 2–5
Povjetarac 4–6 1.6–3.3 6–12
Slab 7–10 3.4–5.4 13–19
Umjeren 11–16 5.5–7.9 20–28
Umjereno jak 17–21 8.0–10.7 29–38
Jak 22–27 10.8–13.8 39–49
Žestok 28–33 13.9–17.1 50–61
Olujan 34–40 17.2–20.7 62–74
Jak olujan 41–47 20.8–24.4 75–87
Orkanski 48–55 24.5–28.4 88–102
Jak orkanski 56–63 28.5–32.6 103–117
Orkan 64–71 32.7–36.9 118–133
Vjerojatnost Opis
0-10% zanemariva je vjerojatnost oborina.
10-30% mala je vjerojatnost kratkotrajnih slabijih oborina koje zahvaćaju pojedine dijelove područja.
30-50% umjerena je vjerojatnost kratkotrajnih slabijih oborina koje zahvaćaju pojedina područja
40-70% velika je vjerojatnost oborina, ali one mogu biti nejednolike po intenzitetu, vremenu trajanja i zahvaćenom području.
60-80% velika je vjerojatnost kontinuiranih oborina koje zahvaćaju šire područje ali ne moraju trajati dulje razdoblje.
80-100% velika je vjerojatnost kontinuiranih oborina koje zahvaćaju šire područje i traju dulje razdoblje.

Ostavi svoje mišljenje

Ostavi svoje mišljenje
Web projekt vrijeme.net konstantno usavršavamo i svaka informacija o tome što ti se sviđa ili ne, nama je od velike pomoći da sustav nastavimo unapređivati i prilagođavati ga tvojim željama.

Stoga, nemoj se suzdržavati, reci nam otvoreno što misliš—ovaj obrazac služi upravo tome.

Design & Technology: Trikoder Powered by Meteo centar