Izgledi vremena do kraja mjeseca

Do kraja mjeseca očekujemo vrijeme primjereno ovom dobu godine, a na prvi obilniji snijeg u nizinama unutrašnjosti morat ćemo pričekati neki od narednih mjeseci.

Svi znamo kako su prognoze vremena vrlo nepouzdane ako se izdaju za duže vremensko razdoblje od 7 dana unaprijed. Na takve prognoze treba gledati više informativno (pratiti trendove promjene meteoroloških elemenata, npr zahlađenje ili zatopljenje) nego egzaktno (za deset dana će padati snijeg, kiša ili slično). Sve većim ulaganjima u informatičku opremu i primjenom moćnih superračunala, meteorološka središta u svijetu pokušavaju ovo razdoblje produžiti, ali i primjenjivati nove načine izračuna.

Svaki numerički model ustvari je sustav diferencijalnih jednadžbi s puno nepoznanica. Izračuni se temelje na početnom stanju atmosfere u nekom trenutku (izmjerene vrijednosti meteoroloških elemenata kao što je temperatura, tlak, smjer i brzina vjetra, vlažnost itd). To stanje zatim računalo projecira u budućnost uvažavajući fizikalne zakonitosti atmosfere. I sami možete izvući zaključak, što je točnije početno stanje (ili gušća mreža izmjerenih podataka) to će i prognoza biti točnija. Kako je naša atmosfera vrlo "živi" sustav, promjene u početnom stanju na nekom dijelu zemljine kugle mogu uzrokovati promjene u prognoziranom veremenu na drugom kraju u nekom budućem vremenu. Usprkos sve većem napretku tehnologije i načina mjerenja meteoroloških podataka (sateliti, radari, zrakoplovi, automatske meteorološke postaje itd) još uvijek postoje velika područja koja su nepokrivena mjerenjima (oceani, planinski vrhovi, pustinje i slično) što može imati utjecaja i na točnost numeričkih prognoza.

Te činjenice su naravno svjesni i meteorolozi koji rade na razvoju numeričkih modela pa se zadnjih dvadesetak godina primjenjuju i tzv "Ensemble" prognoze. O čemu je riječ. Vrlo pojednostavljeno: malim umjetnim varijacijama u početnim uvjetima generiraju se različiti izlazi iz numeričkih modela. Ponekad se ovaj način i koristi primjenom različitih modela na istim početnim uvjetima. Iz mnogo izlaza (članova ensembla) generira se srednje stanje koje bi trebalo biti najvjerojatnije. Ovdje vrijedi još jedno pravilo, ako je raspršenje (razlika u vrijednostima pojedinih elemenata) veće, prognoza je nepouzdanija. U ensemble prognozama uveden je još jedan relativno novi pojam: "Špageti prognoze" (engl. Spaghetti plot). To je način prikaza članova ensembla za pojedini meteorološki element. Ovo je vrlo "elegantan" prikaz jer daje trenutni uvid u vjerojatnost prognoze (što je razmak između članova veći prognoza je nepouzdanija).

Pogledajmo sada kako "špageti" vide razvoj situacije iznad Hrvatske u narednih 15 dana. Na grafikonima je prikazana temperatura na 1500m visine i na dnu 6satna oborina.

Unutrašnjost: vidimo kako je raspršenje članova relativno malo do 24. studenog i kako nam nakon 21. slijedi manje zatopljenje, uglavnom bez oborina. To bi značilo uglavnom suho, uz česte jutarnje magle. Jutra hladna zbog vedrih noći (moguć mraz), a dnevne temperature u prosjeku za ovo doba godine. Nakon 24. se situacija jako usložnjava, ali generalni trend je zahlađenje uz malo oborina. Što se vrste oborina tiče, snijega bi trebalo biti uglavnom u gorju. Krajem mjeseca opet je zamjetan trend zatopljenja, ali zbog izuzetno velikog raspršenja članova, bolje je pričekati naredne dane za pouzdaniju prognozu.

Jadran: na Jadranu također uočavamo trend zatopljenja do početka narednog tjedna, a zatim pad temperatura od sredine tjedna. Ovdje je raspršenje manje, uglavnom zbog utjecaja mora, ali i dalje dovoljno veliko za pouzdaniju prognozu. Općenito se može reći kako će veći dio narednog tjedna ipak imati više kiše nego sunčanog vremena.

Ovakav razvoj situacije sukladan je i ensemble prognozama ECMWF-a (Europskog središta za srednjoročnu prognozu vremena) koje daju prevladavajući utjecaj anticiklone iznad naših krajeva do kraja ovog tjedna, kao i produbljavanje duboke atlanske ciklone sredinom narednog tjedna. Do kraja narednog tjedna na prednjoj strani te ciklone strujanje po visini će skretati na južne smjerove što donosi zatopljenje u naše krajeve i kišu na Jadranu. Što se unutrašnjosti tiče, granično razdoblje je srijeda i četvrtak kada će doći do priliva vlažnog zraka na još uvijek relativno hladnu podloga tako da ne isključujemo vjerojatnost pojave snijega i u nižem gorju.

Zaključno, u narednih dva tjedna ne očekujemo nikakve ekstremne meteorološke pojave. Vrijeme će biti primjereno ovom dobu godine, a na prvi obilniji snijeg u nizinama unutrašnjosti morat ćemo pričekati neki od narednih mjeseci.

AdriaWeather

Imajte Jadran na dlanu, uz detaljne vremenske prognoze i servisne informacije.

Preuzmite aplikaciju iz iTunes App Storea Preuzmite aplikaciju iz iTunes App Storea

Izobara - Linija koja na meteorološkoj karti spaja mjesta sa istim atmosferskim tlakom.   Opširnije!

Opis vjetra Brzina vjetra
čv m/s km/h
Tiho 1 0–0.2 0–1
Lahor 1–3 0.3–1.5 2–5
Povjetarac 4–6 1.6–3.3 6–12
Slab 7–10 3.4–5.4 13–19
Umjeren 11–16 5.5–7.9 20–28
Umjereno jak 17–21 8.0–10.7 29–38
Jak 22–27 10.8–13.8 39–49
Žestok 28–33 13.9–17.1 50–61
Olujan 34–40 17.2–20.7 62–74
Jak olujan 41–47 20.8–24.4 75–87
Orkanski 48–55 24.5–28.4 88–102
Jak orkanski 56–63 28.5–32.6 103–117
Orkan 64–71 32.7–36.9 118–133
Vjerojatnost Opis
0-10% zanemariva je vjerojatnost oborina.
10-30% mala je vjerojatnost kratkotrajnih slabijih oborina koje zahvaćaju pojedine dijelove područja.
30-50% umjerena je vjerojatnost kratkotrajnih slabijih oborina koje zahvaćaju pojedina područja
40-70% velika je vjerojatnost oborina, ali one mogu biti nejednolike po intenzitetu, vremenu trajanja i zahvaćenom području.
60-80% velika je vjerojatnost kontinuiranih oborina koje zahvaćaju šire područje ali ne moraju trajati dulje razdoblje.
80-100% velika je vjerojatnost kontinuiranih oborina koje zahvaćaju šire područje i traju dulje razdoblje.

Ostavi svoje mišljenje

Ostavi svoje mišljenje
Web projekt vrijeme.net konstantno usavršavamo i svaka informacija o tome što ti se sviđa ili ne, nama je od velike pomoći da sustav nastavimo unapređivati i prilagođavati ga tvojim željama.

Stoga, nemoj se suzdržavati, reci nam otvoreno što misliš—ovaj obrazac služi upravo tome.

Design & Technology: Trikoder Powered by Meteo centar